17 Δεκ 2010

Ποιοι είμαστε

Η ερευνητική μας ομάδα αποτελείται από τα εξής μέλη:

Άννα Λάζου
Γεννήθηκε στην Αθήνα, λέκτορας Ανθρωπολογικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σπούδασε Φιλοσοφία στη Φιλοσοφική Σχολή (1980) και στο Birkbeck College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου (1984 – 1990) (Φιλοσοφία του Νου, Λογική, Αισθητική, Πολιτική Φιλοσοφία, Επιστημολογία) και Θέατρο στην Αθήνα (Δραματική Σχολή Β. Ρίτσου) είναι διδάκτορας Φιλοσοφίας του Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών («Άνθρωπος, Φύση και Πράξη», 2006). Οι δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν κυρίως άρθρα και μελέτες σχετικά με θέματα Σύγχρονης Φιλοσοφίας, Ιστορίας της Φιλοσοφίας, Φιλοσοφίας του Νου, Φιλοσοφίας και Ιστορίας του Θεάτρου και του
Χορού. Από το 1992 συντονίζει την ομάδα μελέτης της αρχαίας όρχησης στο Θέατρο της Δ. Στράτου. Συνθέτει και σκηνοθετεί πειραματικές παραστάσεις θεάτρου και χοροθεάτρου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πρόσφατα διοργάνωσε σειρά σεμιναρίων «Σύγχρονες Χρήσεις του Χοροθεάτρου στη δια βίου μάθηση» με διδάσκοντες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και το Πανεπιστημιακό Φεστιβάλ ΟΙΚΟΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΑΙΘΡΙΟ. Πρόσφατες δημοσιεύσεις της: «Ψυχονοητικά Γεγονότα και η επί σκηνής δράση του ηθοποιού», περιοδικό Θεατρογραφίες, τ. 15, Νοέ-Δεκ. 2008 και «The Diachronic Character of the Dionysian», Εκδόσεις Παν. Βρέστης, Πρακτικά Συμποσίου « Musiques, Rhythmes et Dances dans l’ Antiquite», 2010, «Ancient Myths, Traditional Civilization and Contemporary Dance Theatre”, εις Series: Comparative aesthetics: Rhythms and Steps of Africa, σε επιμέλεια της W. Mond-Kozłowska, Krakow, 2011, κ.ά.

Γιώργος Γενναίος
Διδάσκει παραδοσιακά όργανα στο Μουσικό Γυμνάσιο της Παλλήνης. Εκτός από το λαούτο και το Πολίτικο λαούτο μελέτησε, επίσης, πιάνο και βυζαντινή μουσική. Από το 2006 είναι και φοιτητής στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.


Αφροδίτη Γιαννιού
Σπούδασε Κοινωνικές Επιστήμες στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Μεγάλης Βρεταννίας, Συμβουλευτική Ψυχολογία και σωματική ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία στο Κέντρο Βίλχελμ Ράιχ Ε.Ι.Ν.Α., υποκριτική στο Ευρωπαϊκό Κολλέγιο και χορό, μουσική και μονωδία. Έχει εκδόσει δύο ποιητικές συλλογές, η πρώτη με τίτλο
ΠΑΦΛΑΣΜΟΙ, έκδοση 1998 και η δεύτερη με τίτλο Η ΟΞΥΔΕΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΝΕΣΤΩΤΟΣ έκδοση 2008, η οποία βραβεύθηκε 2 φορές. Επίσης συνεχίζει την εκπαίδευσή της στην σωματοψυχοπαιδαγωγική σε συνεργασία με το Ανώτατο Ινστιτούτο POINT D’ APPUI και το Πανεπιστήμιο της Πορτογαλίας FERNANDO PESSOA. Είναι μέλος της Ομάδας Αρχαίας Όρχησης από το 2010. 

Θάνος Ζώτος
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από τη Ραϊχική Σχολή Σωματικής Ψυχοθεραπείας (ΕΙΝΑ, κέντρο Βίλχελμ Ράιχ, International Bodynomia) με θέμα Σωματική Ψυχαναναλυτική Ψυχοθεραπεία. Σπουδάζει Σωματοψυχοπαιδαγωγική στο Ινστιτούτο Point dAppui σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Fernando Pessoa της Πορτογαλίας. Απόφοιτος Δραματικής Σχολής (Βεάκη 1987 - 88, Χατζίκου 1992), με δασκάλους την Λ. Κονιόρδου και τον Θ. Κωτσόπουλο, και του Εργαστηρίου Φωνητικής Τέχνης του Σπύρου Σακκά. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεάτρου, χορού και παραστατικών τεχνών με τους Ρ. Τσίσλακ, Λ. Φλάσεν, Ρ. Μιρέτσκα, Μάλικ (Θέατρο Γκροτόφσκι) και Λ. Μπάουρ, Γ. Χουβαρδά, Γ. Όιντα καθώς και το εργαστήρι αρχαίου δράματος «Δεσμοί». Σήμερα ασχολείται με την σωματική ψυχοθεραπεία και σωματοδυναμική. Είναι μέλος της Ομάδας Αρχαίας Όρχησης από το 2010. 

Ντόρα Ευθυμίου
Σπούδασε Υποκριτική και Ιστορία στην Ελλάδα κι έκανε μετεκπαίδευση στο Θέατρο στη Γερμανία, όπου ζει τα τελευταία χρόνια. Έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός, σκηνοθέτης και παιδαγωγός θεάτρου με καλλιτεχνικούς κι εκπαιδευτικούς φορείς στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι μέλος του BuΤ (Bundesverband Theaterpaedagogik) κι έχει ιδρύσει το International Theatre Group "Let ́s Act Together" σε συνεργασία με Φινλανδούς και Γερμανούς καλλιτέχνες. 

Αργύρης Καραβούλιας
Ζει κι εργάζεται στον Πύργο της Ηλείας. Γράφει λογοτεχνία και το πιο πρόσφατο ποιητικό κείμενό του, Οι Απόκληροι του Λόγου, το πρώτο απάνθισμα μιας μακράς ποιητικής διαδρομής, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Οδός Πανός, το 2010. Ασχολείται επίσης περιστασιακά με τη δημοσιογραφία και την οικολογία. Στην ομάδα αρχαίας όρχησης αφιέρωσε το ποίημά του Επίγραμμα του Αρώματος Κόσμου ..., το οποίο χορογραφήθηκε από την Σβετλάνα Βόλκοβα και τη Λίλυ Καραδήμα, στο πλαίσιο της χοροθεατρικής παράστασης ΝΥΝ ΚΑΙ ΑΕΙ, με πρώτη παρουσίαση στα ΗΡΑΙΑ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΑ Σάμου 2012. 

Κώστας Καραμπερόπουλος
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1964 και μεγάλωσε στα Γιάννενα και το
Βόλο. Είναι εκπαιδευτικός μουσικής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Έχει
χρηματίσει υπεύθυνος Πολιτιστικών θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων
στη Β ́ Αθήνας αλλά και ως Προϊστάμενος Αισθητικής Αγωγής στο
ΥΠΕΠΘ, υπεύθυνος για τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία, καθώς και
την ανάπτυξη του πολιτισμού σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας. Ασχολείται κυρίως με τη σύνθεση, έχοντας δημιουργήσει έργα: για πιάνο, ορχήστρα, χορωδία, εκκλ. όργανο, μουσική για θέατρο και ταινίες

μικρού μήκους, παραμύθια, φωτογραφίες, εκθέσεις ζωγραφικής, βιβλία, ηλεκτρονική μουσική, τραγούδια, ενώ ως εκτελεστής στο πιάνο, διοργανώνει Μουσικές Βραδιές μελοποιημένης ποίησης σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Γράφει ποιήματα και διηγήματα και βραβεύθηκε με πρώτο έπαινο διηγήματος στον Πανελλήνιο διαγωνισμό «Ιωάννης Κόκκινος» το1999. Στο ενεργητικό του έχει συνεργασίες στο θέατρο, σε συναυλίες και διοργάνωση πολλών εκδηλώσεων εντός και εκτός σχολικού χώρου, με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο της Ημέρας, το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Μορφωτικό Ίδρυμα της Ε.Σ.Η.Ε.Α. και την Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων, την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, την Ελληνική Αστρονομική Ένωση, το ΚΕΜΕΤΕ της ΟΛΜΕ, το Ίδρυμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, κ.α. Τον τελευταίο χρόνο, ως μέλος της Ομάδας μελέτης της Αρχαίας Όρχησης συνθέτει και συνεργάζεται στη μουσική επιμέλεια των παραστάσεων της ομάδας. 

Μαρία Κέκκου
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Φιλοσοφία και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι μεταπτυχιακές της σπουδές έγιναν στο Μ.Τ.Θ.Σ. της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου εκπόνησε στη συνέχεια και τη διδακτορική της διατριβή με επιβλέποντα καθηγητή τον Β. Πούχνερ και θέμα: Η ιδέα του Βυζαντίου στην ιστορική τραγωδία του 19ου αιώνα. Έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συμμετείχε ως εισηγήτρια σε συνέδρια και σεμινάρια. Ασχολείται με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία. Έχει εκδώσει βιβλία με λογοτεχνικό και δοκιμιακό περιεχόμενο. Έχει εργασθεί ως καθηγήτρια και διευθύντρια σε σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης και σήμερα υπηρετεί ως Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων. Πρόσφατο βιβλίο της Ο Θάνατος του Φιλοσόφου, εκδόσεις ΕΝΑΛΙΟΣ, 2009. 

Αντρέας Κουτσουρέλης
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Απόφοιτος Δραματικής Σχολής και κάτοχος του Certificate Suzuki Method of Actor. Μεταξύ άλλων συνεργάστηκε στο θέατρο με τους, ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΒΟΛΟΥ, ΑΤΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΕΒΔΟΜΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΘΕΑΤΡΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟΙ ΚΑΙΡΟΙ, ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ, ART SYNDICATE, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΑΒΑΛΑΣ, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, OMICRON 2 COMPANY FOR THE ARTS, ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ, ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, κ.α. Συμμετείχε σε
ταινίες, μεγάλου και μικρού μήκους, σε τηλεοπτικές σειρές και σε διεθνή φεστιβάλ θεάτρου. Έχει σκηνοθετήσει τα ντοκιμαντέρ ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΕΙΡΙΟ (η δράση της Greenpeace στη Μεσόγειο), ΣΙΝΑ (το μοναστήρι της Αγ. Αικατερίνης), ΑΝΑΛΛΑΜΠΕΣ (φάροι και φαροφύλακες στο Αιγαίο), ΤΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ (το άγαλμα σύμβολο του Πειραιά που βρίσκεται στην Βενετία), ΟΔΥΣΣΕΑΣ Ο ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ (συμμετοχή στο 2o διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ. Τα τελευταία χρόνια σκηνοθετεί στο θέατρο. Είναι ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής εταιρείας ART SYNDICATE στην Αθήνα, (έχοντας αποσπάσει το πρώτο βραβείο στο διεθνές φεστιβαλ θεάτρου στο Σιμπίου της Ρουμανίας για την παράσταση «πρώτος έρωτας» του Μπέκετ). Μέλος του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (I.T.I.) και μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών (Σ.Ε.Η.). Διδάσκει υποκριτική και αυτοσχεδιασμό. 

Λέτα Κουτσοχέρα
Ποιήτρια και ζωγράφος. Σπούδασε αρχιτεκτονική εσωτερικού χώρου στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στη Στουτγάρδη της Γερμανίας, επίσης στην Αθήνα σχέδιο, σκηνογραφία και ζωγραφική. Έχει κάνει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, εικονογραφήσεις και εξώφυλλα βιβλίων και έχει σκηνογραφήσει θεατρικά έργα. Έχει γράψει ποίηση, θέατρο, δοκίμιο. Μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί είκοσι βιβλία της. Εμφανίστηκε στα Γράμματα το 1979. Η ποίησή της έχει μεταφραστεί σε δώδεκα γλώσσες και το έργο της έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει φιλοξενηθεί σε ανθολογίες, συλλογικές εκδόσεις, επιθεωρήσεις τέχνης, εφημερίδες και περιοδικά, στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση. Θεατρικά της έργα έχουν παρουσιαστεί σε διάφορους χώρους (Ο Μονόλογος του Προμηθέα, Η Αγωνία του Έρωτα κ.α.). Έχει βραβευθεί από την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (Πανελλήνιος Διαγωνισμός Υπουργείου Πολιτισμού), από την Unesco (International Literary Competition - Παγκόσμιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός), από την National Library of Poetry (Βραβείο Εκδοτών), από τον Παρνασσό (Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ποίησης), από την Ακαδημία της Ρώμης (Α ́ Βραβείο Ανέκδοτης Ποίησης), από το Διεθνές Συνέδριο Ποιητών (Ουάσιγκτον
1997), από το Φεστιβάλ Ποίησης Θεσσαλονίκης 2007 (Α ́ Βραβείο Ποίησης), από την Αμφικτυονία Ελληνισμού (2009) και από άλλους πνευματικούς φορείς. Από το 1981 έως το 2001 δίδαξε στη Σχολή Γραφικών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του Τ.Ε.Ι. της Αθήνας. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της International Writers and Artists Association του Οργανισμού για την Διάδοση και Διεθνοποίηση της Ελληνικής Γλώσσας, του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Ιδρύματος Γιάννη Κουτσοχέρα και αλλού. 

Δημήτρης Λέκκας
Είναι πτυχιούχος BS στα Μαθηματικά από το Carnegie-Mellon University (1973) και MBA από το University of Rochester (1975) και διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών (1996). Διδάσκει Ελληνικό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Έχει σχεδιάσει το μάθημα μουσικής και χορού και έχει επιμεληθεί το πολύτομο εγχειρίδιό του, στο οποίο έχει συγγράψει περίπου 600 σελίδες επί ποικιλίας θεμάτων. Η επαγγελματική θητεία του περιλαμβάνει ραδιόφωνο και τηλεόραση (π.χ. Τρίτο επί Χατζιδάκι), κείμενα για έντυπα, μουσικολογικές αναλύσεις σε cd και βιβλία παραδοσιακής ιδιαίτερα μουσικής, φιλολογικές ασχολίες, σεμινάρια και μαθήματα για μουσική και μαθηματικά σε υπηρεσίες, φορείς και σχολεία, γλωσσικές επιμέλειες, μεταφράσεις, συμμετοχή σε διοικητικά συμβούλια πολιτιστικών οργανισμών. Έχει συνθέσει έργα, κομμάτια και τραγούδια για διάφορα σύνολα, με έμφαση στη μελοποιημένη
ποίηση, για ραδιόφωνο, τηλεόραση, ντοκυμαντέρ, θέατρο (με ιδιαίτερη θητεία στο παιδικό), κινηματογράφο (βραβείο, φεστιβάλ ελλ. κιν/φου 1980), μπαλέτο, θέατρο σκιών (πολυετής συνεργασία με τον Ευγένιο Σπαθάρη), κινούμενα σχέδια, κουκλοθέατρο, εικαστικές και επιστημονικές εκθέσεις, cdRom. Έχει στο ενεργητικό του συναυλίες, δίσκους και cd, παρτιτούρες και ενορχηστρώσεις. Παίζει φλάουτα με ράμφος. Διεξάγει έρευνα στη θεωρία και τα Θεωρητικά της μουσικής, τα καθαρά μαθηματικά, την κοσμολογία, τη γλωσσολογία, τις πολιτισμικές σπουδές και την αρχαία και αναλυτική φιλοσοφία. Πραγματοποίησε συμμετοχές και εργασίες σε πλήθος παγκόσμιων συνεδρίων, επιστημονικές διαλέξεις για μουσική και για μαθηματικά σε ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και άλλους φορείς, καθώς και δημοσιεύσεις. 

Φιφίκα Νικολοπούλου
Αναγνωρισμένο μέλος της Βασιλικής Ακαδημίας του
Λονδίνου (R.A.D.CD.ET.), έχει κάνει σπουδές εκφραστικού
χορού της μεθόδου M. Wigmann, Ros. Chladek, Κ.
Πράτσικα
, P. Bausch σε Αγγλία, Γερμανία, Ελβετία, Γαλλία,
Ιταλία. Έχει επίσης κάνει σπουδές διακόσμησης,
ζωγραφικής, Ιστορίας Τέχνης, Ενδυματολογίας και
Σκηνογραφίας στην Ελλάδα (Σχολή Βακαλό). Έχει διδάξει σε
σχολές χορού στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ρόδο και στη
Βόννη (Γερμανία). Η δουλειά της έχει παρουσιασθεί στην
Ελλάδα και στο εξωτερικό (Μιλάνο, Μαρόκο κ.α.).
Αντιπροσώπευσε τη Γαλλία στην Ελλάδα για το Διεθνές
Ινστιτούτο χορού και χορογραφίας (IDACI), είναι μέλος του
Διεθνούς Συμβουλίου Χορού (CID) και ως μέλος της Ομάδας
Μελέτης Αρχαίας Όρχησης του Θεάτρου Δόρας Στράτου
διδάσκει στην ομάδα κίνηση και χορό, ενώ χορογράφησε σε συνεργασία με την Άννα Λάζου το χοροθεατρικό δρώμενο “Γυναίκα Προμηθέας” (2009 μέχρι σήμερα). 


Μάγδα Ρούσση
Ερευνήτρια και εικαστικός καλλιτέχνης εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Πειραιά όπου το ακαδημαϊκό έτος 1989-90 ίδρυσε και ορίσθηκε Υπεύθυνη της Εικαστικής Ομάδας. Φοίτησε στο University of Toronto, στις Καλλιτεχνικές Σχολές «Πειραϊκός Σύνδεσμος» και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, αποφοίτησε από το Middlesex University με Bachelor of Arts (Honours Degree) και με Master of Arts. Καλλιτεχνικός συνεργάτης του “Lecturdrama”. Η Μάγδα Ρούσση πραγματοποίησε 16 ατομικές και συμμετείχε σε 125 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και εξωτερικό. Ασχολείται με Ζωγραφική, Σκηνογραφία, Βυζαντινή
Φορεσιά, Προσωπείο/ Μάσκα.
Ειρήνη Τεννέ
Είναι απόφοιτος του τμήματος Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε μονωδία με δασκάλα την κα Βαρβάρα Γκαβάκου. Ήταν μέλος της Χορωδίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και των θεατρικών ομάδων "Δρυς" και «δρυός τόποι». Εργάζεται ως
τραπεζικός υπάλληλος. 


Βάνα Τουλουπάκη
Γεννήθηκε στα Χανιά. Σπούδασε στη Σχολή ΣΕΥΠ, Τμήμα Επισκεπτών Υγείας του ΤΕΙ Αθήνας. Παρακολούθησε σεμινάρια “Συστεμική Θεραπεία Οικογένειας” με την Ψυχολόγο κα Νόρα Χαρίτου στο Κ.Ψ. Υ. Αθήνας. Απέκτησε την εξειδίκευση στην "Ψυχική Υγεία" από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστημιακό Αιγινήτειο Νοσοκομείο. Εργάζεται σαν Επισκέπτρια Υγείας στο Εθνικό Κέντρο Δηλητηριάσεων του Νοσ. Παίδων " Π & Α ΚΥΡΙΑΚΟΥ" από το 1990 έως σήμερα. Το επιστημονικό της έργο περιλαμβάνει ερευνητικές εργασίες με ανακοινώσεις σε Πανελλήνια, Μεσογειακά, Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια Παιδιατρικά και Συνέδρια Τοξικολογίας, καθώς και στο διεθνές περιοδικό τοξικολογίας Clinical - Toxicology. Παράλληλα έχει παρακολουθήσει σεμινάρια 'Μοντέρνου χορού', 'Flamengo', Butoh με το Mateuz Iwulski, μαθήματα Θεραπευτικού τραγουδιού, Reiki. Ασχολείται αρκετά χρόνια με σεμινάρια διαλογισμού και αυτογνωσίας. Είναι μέλος της ομάδας Αρχαίας ́Ορχησης από τον Οκτώβριο του 2011 συμμετέχοντας στα χοροθεατρικά δρώμενα. 

Ελένη Τουλουπάκη
Γεννήθηκε στην Κρήτη και σπούδασε στην Νομική Σχολή Αθηνών και στην Εθνική Σχολή Δικαστών. Έχει παρακολουθήσει μαθήματα και σεμινάρια κλασικού και μοντέρνου χορού στην Σχολή της Μάγιας Σοφού, φλαμένκο, συνειδητή κίνηση και αυτοσχεδιασμό με την Χριστίνα Κλεισιούνη, χοροθεραπεία στην ́Ενωση χοροθεραπευτών Ελλάδας καθώς και μπούτο με τον Mateusz Iwulski στο Αrt act area και στον Κινητήρα. Συμμετείχε στην ομάδα παραδοσιακών κρητικών χορών του Λυκείου Χανίων. Επίσης έχει παρακολουθήσει σεμινάριο ψυχολογικού θεάτρου στο Μικρό Πολυτεχνείο με την Γιώτα Κουνδουράκη. Στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με τη συγγραφή θεατρικών έργων και ποιημάτων. Έχει κάνει την σύνθεση των κειμένων του θεατρικού έργου "Θήλυ άνιμα ντέβι" που αφορά σε γυναικείες μορφές της Αρχαίας Τραγωδίας. Από τον Σεπτέμβριο του 2011 είναι μέλος της ομάδας της αρχαίας όρχησης. 

Σοφία Τσικνιά
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τραγούδι (τελειόφοιτη μονωδίας) με καθηγήτρια τη σοπράνο Πόλυ Νικολοπούλου και ανώτερα θεωρητικά. Έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια όπερας με τους Metodi Matakiev (μαέστρο της Κρατικής Ορχήστρας της Σόφιας), Rossitza Troeva και Luciana. Συμμετέχει ως σολίστ σε συναυλίες κλασσικού ρεπερτορίου ερμηνεύοντας άριες από όπερες, lieder και έργα θρησκευτικής μουσικής. Τα δύο τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το μουσικό σχήμα A Companhia Artistica συμμετέχοντας σε συναυλίες κινηματογραφικής μουσικής και συναυλίες με tangos. Είναι μέλος της ομάδας αρχαίας όρχησης από το 2011.
Γιώτα Φωτιάδου – Μπαλαφούτη
Συγγραφέας και ποιήτρια με καταγωγή από τη Βέροια της Μακεδονίας. Εμφανίστηκε στα γράμματα με το βιβλίο ποιημάτων της «Σκιρτήματα», στις εκδόσεις Κέδρος, το 1973. Ακολούθησαν τα έργα «Ποτέ Ξανά», πεζογράφημα, Σύγχρονη Εποχή, 1979, Α και Β έκδοση το 1980, και πέντε ακόμη εκδόσεις από τον Καστανιώτη, «Κρα – Κρα», διηγήματα, Κέδρος, 1980, «Άσε το βιβλίο, το γάλα φέρε», μυθιστόρημα, Καστανιώτης, 1983, «Όλα τα ζωάκια αντάμα»,

λογοτεχνία για παιδιά, Καστανιώτης, 1985, «Με τ’ ασπροπούλια τ’ ουρανού», ποιήματα, Καστανιώτης, 1986, «Χωρίς Δικαίωση», μυθιστόρημα, Επικαιρότητα, 1988, «Παλιού Ουρανού Χαλάσματα», διηγήματα, Γκοβόστης 1991, «Εμείς οι Βλάχοι», μυθιστόρημα, Καλέντης 1991, «Ποντιακές Ιστορίες και Αφηγήσεις», διηγήματα, Ιωλκός 1995 (σε ποντιακή διάλεκτο), «Πανσέληνος η Σύλληψή σου», Ποίηση, Όμβρος, 1996 (και σε μετάφραση στα αλβανικά), «Μια μέρα στον Πόντο», θεατρικό, Αφοί Κυριακίδη, 1997, «Στα σύνορα της νύχτας», ποίηση, Πολωνική έκδοση, 2000, «Στη θέαση του κόσμου», ποίηση, Ποντοπορεία, 2006, κ. ά. Έχει βραβευθεί με το Πρώτο Βραβείο «Μενέλαου Λουντέμη» της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και με το Πρώτο Βραβείο της πνευματικής Εστίας «Τάκη Τρανούλη». Έργα της έχουν μεταφρασθεί στα Αλβανικά, Πολωνικά, Ιταλικά, Γαλλικά, Ουγγρικά και στα Αγγλικά. Αποσπάσματα κειμένων της έχουν περιληφθεί σε εγχειρίδια του
Δημοτικού Σχολείου και του Λυκείου. Έχει δημοσιεύσει έργα της σε περιοδικά, ανθολογίες, συλλογικές εκδόσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει φιλοξενηθεί σε ΜΜΕ, έχουν μελοποιηθεί ποιήματά της κι έχουν ανεβεί θεατρικά έργα της για την τηλεόραση και θιάσους της Αθήνας. 

Μιχάλης Χατίρης
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε στο Λονδίνο Αγγλική Φιλολογία, Ιστορία Τέχνης, Γεμολογία, Μικρογλυπτική στο κόσμημα με το χέρι και εφαρμογή στην αρχαιότητα. Έχει συνεργαστεί με πολιτιστικά κέντρα δήμων και πολιτιστικούς φορείς της Αγγλίας, με το Πανεπιστήμιο Αθηνών για τη δημιουργία του Μουσείου Γεωλογίας. Έχει εργαστεί για τη δημιουργία ομάδας προβολής της αρχαίας μικρογλυπτικής στο ευρύ κοινό. Ως ερασιτέχνης ηθοποιός έχει συμμετάσχει στη θεατρική ομάδα του Μ. Μαρμαρινού «Theseum Ensemble» με παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, με την Ελληνική Θεαμάτων στο θέατρο Παλλάς, στην τηλεοπτική σειρά «Καρυωτάκης», σε εκδήλωση του Διον. Σαβόπουλου στο Παλλάς κ.α. Είναι υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του ελληνοκινεζικού οργανισμού φιλίας- συνεργασίας. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεάτρου, χορού, μιμικής, παραστατικών τεχνών. Είναι μέλος της ομάδας αρχαίας όρχησης από το 2009. 


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ «ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»
 
Σβετλάνα Βόλκοβα
Γεννήθηκε στην Ουντμούρτια της Ρωσίας. Παρακολούθησε πλήρη κύκλο σπουδών στην κρατική σχολή μπαλέτου στο σύστημα Βαγκάνοβα και την επαγγελματική σχολή πολιτισμού της Ουντμουρτίας, με ειδικότητα την παιδαγωγική. Έχει διατελέσει χορογράφος της Σχολής Τεχνών κι εργαστεί ως μέλος του μπαλέτου του θεάτρου Κορολένκο και του θεάτρου όπερας και μπαλέτου. Συμμετείχε στις παραστάσεις «Λίμνη των κύκνων» και «Ζιζέλ». Έχει συνεργαστεί με πολλές ομάδες χορού στη Ρωσία και στο εξωτερικό. Παρακολούθησε σεμινάρια σύγχρονου χορού, σύνθεσης χορού και παραδοσιακών χορών. Διδάσκει κλασσικό χορό και ρώσικους παραδοσιακούς χορούς. 


Λίλυ Καραδήμα
Διδάχθηκε κλασσικό μπαλέτο R.A.D. στις αναγνωρισμένες σχολές Μάγιας Σοφού, από όπου απέκτησε τίτλο σπουδών Intermediate του Royal Academy of Dancing και κλασικό ινδικό χορό Bharata Natyam στο πλευρό της Leda Shantala. Έχει σπουδάσει Marketing (BA Honors, La Verne University, California). Επαγγελματικά έχει ασχοληθεί με τη συγγραφή σεναρίου, με τη δομή και ανάπτυξη του
διαφημιστικού concept και με το σχεδιασμό και την κατασκευή πολύτιμων κοσμημάτων. Έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, παρακολουθώντας διαλέξεις της Αλτάνης και συνεργαζόμενη με την ερευνήτρια Αστερία Κολοβού. 

Παναγιώτης Μερέκος
Ποιητής και εικαστικός με κύρια ενασχόληση με το κόσμημα. Έχει συμμετάσχει σε 3 φιλμ μικρού μήκους, ενώ υπήρξε μέλος μουσικού συγκροτήματος. Με το μαέστρο Θεόδωρο Κουρεντζή, ίδρυσαν το Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών Φιλοκαλλία, με εκδηλώσεις στο εξωτερικό. Συμμετείχε στο Φεστιβάλ Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Αυτήν τη στιγμή ετοιμάζει δύο θεματικές ενότητες κοσμημάτων κι ένα video ως συμμετοχή σε διεθνή καλλιτεχνική διοργάνωση.
Δημήτρης Παπαναστασίου
Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, στο τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Το 1993 συναντά την φιλοσοφία του Θιβετιανικού Βουδισμού, της σχολής NΥIGMAPA, με δάσκαλο τον Κένπο Pema Chopel. Το 1999 πήρε τον 1ο βαθμό REIKI και το 2001 τον 2ο βαθμό από την JENNY COLEBOURNE`S ILLIUM - Κέντρο Εναλλακτικών Θεραπειών. Από το 2001 εργάζεται ως Εναλλακτικός Ενεργειακός Θεραπευτής, ενώ παράλληλα εργάζεται σε διάφορες δουλειές για βιοποριστικούς λόγους. Από το 2010 ασχολείται με την Ηχοθεραπεία και ιδιαίτερα με τα Θιβετιανά Μουσικά Κύμβαλα και από το 2011 εντάσσει και τα Κρυσταλλικά Μουσικά Κύμβαλα στις Ηχοθεραπείες. Aπό τον Μάιο του 2012συνεργάζεται με τις ομάδες αρχαίας όρχησης ‘’Δόρα Στράτου’’ & ‘’Δρυός Τόποι’’, σε μια πρωτοποριακή προσέγγιση του αρχαίου & σύγχρονου λόγου, πλαισιωμένου με τις μουσικές δομές των κρυσταλλικών ηχογαβάθων. 


Όλγα Παπαχρυσοστόμου
Σπούδασε υποκριτική στη δραματική σχολή του Διομήδη Φωτιάδη. Ασχολήθηκε με το χοροθέατρο, την κλασσική κιθάρα και τον παραδοσιακό χορό. Παρακολούθησε σεμινάρια αυτοσχεδιασμού και κίνησης στο Δ.Η.Π.Ε.Θ.Ε Ιωαννίνων. Και συμμετείχε σε παραστάσεις αυτού, όπως επίσης στην πειραματική σκηνή «Πολυθέαμα», στο «Μικρό πολυτεχνείο» και στο Φ.Ο.Υ. 

Σοφία Σγουράκη
Έχει σπουδάσει στενογραφία (ΙΕΚ) και φωνητική (Ωδείο Κ. Κλάβα). Είναι ερασιτέχνης ζωγράφος. Μέλος του συγκροτήματος παραδοσιακών χορών και τραγουδιών Κ.Α.Λ.Μ.Ε. κι έχει συμμετάσχει σε προγράμματα αφήγησης Ελλήνων συγγραφέων και ποιητών του Ιωνικού συλλόγου. 

Ματίνα Σκούρτη
Σπούδασε Ιστορία στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Παρακολούθησε το πρόγραμμα ́ ́Διαχείριση Πολιτιστικής Κληρονομιάς ́ ́ στο ΚΕΚ ́ ́Εταιρεία Έρευνας και Επικοινωνίας ́ ́. Τα τελευταία τρία χρόνια κάνει μαθήματα υποκριτικής στο Θέατρο των Αλλαγών. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια φωνητικής, ενεργειακού θεάτρου, χορού, musical, σωματικού θεάτρου, προσωδίας και μετρικής στο αρχαίο δράμα. 

Μαριέλλη Σφακιανάκη
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1945. Πήρε δίπλωμα τραγουδιού και συνέχισε ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με τον Γ. Α. Παπαϊωάννου [ Πτυχία Αρμονίας, Aντίστιξης και Φούγκας ]. ρωτοπαρουσιάζεται το 1980 με έναν κύκλο τραγουδιών από τον ́ ́Τάφο ́ ́ σε ποίηση Κ.Παλαμά. Στα έργα της πάντοτε πρωταγωνιστούν οι φωνές είτε ως coro a cappella, όπως η ́ ́Αναδυομένη ́ ́ σε ποίηση Α. Σικελιανού, η ́ ́Επίκλησις ́ ́ βασισμένη στους Ψαλμούς του Δαυίδ, το ́ ́Χριστουγεννιάτικο τρίπτυχο ́ ́, ́ ́ Ο έβδομος λόγος. ́ ́ σε κείμενα από την Καινή Διαθήκη. Τα ́ ́Αιγαιοπελαγίτικα. ́ ́ Τα ́ ́ Τραγούδια του έρωτα και της θάλασσας ́ ́ σε ποίηση Γ. Σεφέρη
και Ο. Ελύτη κι άλλα πολλά χορωδιακά a cappella. Έχει γράψει και έργα για φωνές με συνοδεία οργάνων, που έχουν ηχογραφηθεί και παρουσιασθεί από σημαντικούς σολίστες θπό την διεύθυνση αναγνωρισμένων μαέστρων και σε μεγάλες σκηνές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το 2008 βραβεύθηκε στην Βιέννη η όπερά της ́ ́ Κρητικό παραμύθι ́ ́ από την
Vienna Masterworks. Παράλληλα με την μουσική η Μ. Σ. ασχολείται και με την λογοτεχνία. Έχει γράψει θεατρικά, λιμπρέτι όπερας, και έχει εκδόσει έξι βιβλία, εκ των οποίων ανατυπώνονται σε πολλές εκδόσεις, μεταφράζονται και εκδίδονται στην Αγγλία και στην Γερμανία, ενώ το πρώτο της μυθιστόρημα έχει βραβευτεί από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών. 

Μαίρη Τριανταφύλλου
Απόφοιτος Πανεπιστημίου Πειραιά – τμήματος Στατιστικής & Ασφαλιστικής Επιστήμης. Στο Μικρό Πολυτεχνείο ολοκλήρωσε σπουδές ενδυματολογίας. Ως βοηθός ενδυματολόγου εργάσθηκε στις παραστάσεις «Τα λόγια του πάρκου» και «Όσο υπάρχουν Αχαιοί» - σκηνοθεσία Γ. Κακλέα, Ηρώδειο 06.2009, ως ενδυματολόγος στην παιδική παράσταση «Περιπέτεια στο βασίλειο των θεών» - σκηνοθεσία Όλγας Γκάτζιου, στο θεατρικό εργαστήρι Δήμου Ελληνικού και στην παράσταση «Ειρήνη ;» - διασκευή της Αριστοφανικής κωμωδίας της θεατρικής ομάδας ΔρΥς του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην ομάδα αρχαίας όρχησης συμμετέχει ως ενδυματολόγος της παράστασης Γυναίκα Προμηθέας. 

Αλεξάνδρα Τσούκη
Γεννήθηκε στην Αθήνα και ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές από την παιδική ηλικία στην κλασσική, βυζαντινή – παραδοσιακή μουσική, στη διεύθυνση χορωδίας, ορχήστρας, σύνθεσης, μουσικοκινητικής αγωγής και κλασσικού τραγουδιού. Είναι κάτοχος πτυχίου και διπλώματος πιάνου με άριστα παμψηφεί και Α ́ βραβείο (τάξη Γ. Σεβέρη) και πτυχιούχος ανώτατων θεωρητικών (τάξη Ι. Φουρουκλά). Υπήρξε υπότροφος της πρώτης Ελληνικής μουσικής Ακαδημίας (εις μνήμην Λ.Κουτούβαλη). Μαθήτευσε δίπλα στους: Ganev, Timov, Al. Raichev, Cr. R. Cnechtel, Φ. Κωνσταντινίδου, Κ. Σαμαρά, Κ. Παπαβασιλόπουλο, Μ. Νούσια, Γ. Γκούλτα, Μ. Οικονόμου, Κ. και Στ. Καλαϊντζάκη, Αλ. Καλογερά και Ν. Σουλιώτη. Έχει μελοποιήσει έργα των Α. Καρκαβίτσα, Λ. Κουτσοχέρα, Αγγ. Ψαράκου, Β. Φράγκου και Στ. Τάτσιου. Είναι παραγωγός σχολικών παραστάσεων από το 2003 και βοηθός παραγωγής του Φεστιβάλ Θρησκευτικής μουσικής Πάτμου από το 2009 έως σήμερα. Διδάσκει τραγούδι στην ερευνητική ομάδα Δρυός Τόποι και είναι ιδρυτικό μέλος τους σχήματος ́ ́Μολπή ́ ́ και του παραδοσιακού σχήματος ́ ́Μεσόγειος ́ ́. 

Βίκυ Χαλβά
Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αποφοίτησε από την Νομική Σχολή Αθηνών και την Εθνική Σχολή Δικαστών. Έχει κάνει μεταπτυχιακά στην Κοινωνιολογία του Δικαίου, ενώ τώρα εκπαιδεύεται στην προσωποκεντρική κατεύθυνση ψυχοθεραπείας.

Οι καλλιτεχνικοί συντελεστές των παραστάσεων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Ομάδας Μελέτης της Αρχαίας Όρχησης του Χοροθεάτρου "Δόρα Στράτου" συνεργάζονται αφιλοκερδώς με την ομάδα στην υπηρεσία ενός οράματος ανθρωπιστικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.

1 σχόλιο:

  1. Πολύ ωραία παρουσία της ομάδας.Καλή επιτυχία στις θεατρικές παρουσιάσεις καθώς και στο δύσκολο έργο της μελέτης σχετικά με τον αρχαίο χορό την μουσική,την κίνηση και τον λόγο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή