Η Ομάδα Μελέτης της Αρχαίας Όρχησης λειτουργεί από το 1991 στο Θέατρο «Δόρα Στράτου».
Η ιδιομορφία της Ομάδας είναι ότι συνδυάζει την επιστημονική έρευνα με την καλλιτεχνική αναζήτηση. Η θεωρητική έρευνα έχει αποδώσει τη δημοσίευση πολυάριθμων βιβλίων, άρθρων και ανακοινώσεων σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια.
Η πρακτική εφαρμογή περιλαμβάνει μαθήματα χορού, σεμινάρια και καλλιτεχνικές παραστάσεις. Στο πρόγραμμα συνδυάζονται η θεωρητική και πρακτική μελέτη και έρευνα, τόσο της ελληνικής Αρχαιότητας (όρχηση, μουσική, αρχαίο δράμα), όσο και διαφορετικών χορευτικών παραδόσεων (σύγχρονος ελληνικός και παραδοσιακός, flamenco, ινδικός, ανατολίτικος, αφρικάνικος, ιαπωνικός, σύγχρονος χορός butoh, μέθοδος Ruby Ginner, χορός Duncαn κ.ά.) και αναφορά σε ειδικά ερευνητικά θέματα. Επίσης μελετώνται μορφές χοροθεραπείας από την Αρχαιότητα ως τις μέρες μας.
Μερικά από τα θέματα που έχουν αναπτυχθεί είναι: κίνηση, χορός, αρχαιολογικά, φιλολογικά στοιχεία και φιλοσοφικές προϋποθέσεις του αρχαίου ελληνικού χορού, αρχαίο δράμα (θεωρία και πράξη), η γυναίκα στην αρχαιότητα, χορός και μαγεία, διεπιστημονική προσέγγιση του χορού, εφαρμογές στην εκπαίδευση, στη χοροθεραπεία και στη δια βίου μάθηση, Πυθαγόρεια φιλοσοφία, Νίτσε, Λουκιανός, Δελφικές γιορτές κ.ά.
Πέρα από τη μελέτη, σκοπός της Ομάδας είναι η παραγωγή χοροθεατρικών παραστάσεων από τα ίδια τα μέλη της.
Η Ομάδα Μελέτης της Αρχαίας Όρχησης, που λειτουργεί από το 1991 στο χοροθέατρο "Δόρα Στράτου" και περιλαμβάνει φοιτητές, χορευτές, ηθοποιούς, πανεπιστημιακούς δασκάλους και άλλους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ξαναρχίζει τις συναντήσεις της - μετά από διακοπή χρόνων. Η ιδιομορφία της είναι ότι συνδυάζει την επιστημονική έρευνα με την καλλιτεχνική αναζήτηση. Η θεωρητική έρευνα έχει αποδώσει τη δημοσίευση πολυάριθμων βιβλίων, άρθρων και επιστημονικών ανακοινώσεων σε επιστημονικά συνέδρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου