18 Δεκ 2010

Χοροθεατρική Παράσταση «ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»


      H Ομάδα Μελέτης της Αρχαίας Όρχησης του Θεάτρου «Δόρα Στράτου» ετοίμασε σε συνεργασία με την ερευνητική και καλλιτεχνική ομάδα της Φιλοσοφικής Σχολής του  Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών “ΔΡΥΟΣ ΤΟΠΟΙ” τη χοροθεατρική παράσταση «ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» η οποία παρουσιάσθηκε σε Φεστιβάλ και σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων του καλοκαιριού ακολουθώντας μια διαδικασία δοκιμασίας που θα επιτρέψει στους συντελεστές της να εργασθούν στην κατεύθυνση ενός σχεδίου υψηλοτέρων καλλιτεχνικών απαιτήσεων στο μέλλον.
      Πρόκειται για μια χορευτική τριλογία «Δήμητρα, Άρτεμη, Αριάδνη» και αποτελεί μια καλλιτεχνική έρευνα της ομάδας δρυός τόποι και της Άννας Λάζου ειδικότερα στα θέματα της αρχαίας όρχησης, στη διαχρονική σημασία και διάσταση της θέσης της γυναίκας κατά την ελληνική αρχαιότητα και της ελληνικής ποίησης, που φέρει το γενικότερο τίτλο  «ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ». Οι τρεις μορφές, Δήμητρα, Άρτεμη, Αριάδνη προσεγγίζονται με βάση τρία ποιητικά κείμενα: «Αγέλαστη Πέτρα της Δήμητρας» – της Λέτας Κουτσοχέρα, «Ύμνος στην Άρτεμη», απόσπασμα από τον Ιππόλυτο του Ευριπίδη (στα αρχαία ελληνικά) και «Αριάγνη» της Μαρίας Κέκκου. Με αφορμή τις τρεις μυθικές γυναικείες μορφές η χοροθεατρική παράσταση της δρυός τόποι παρουσιάζει όψεις του στοιχείου της «προμηθεϊκότητας» της γυναίκας, ως ενός αρχέτυπου γνώσης, γέννησης και αναγέννησης μέσα από την δοκιμασία και τον πόνο. Το δρώμενο ολοκληρώνεται με μουσικοχορευτική απόδοση ποιητικού αποσπάσματος από το έργο της συγγραφέως και ποιήτριας Γιώτας Φωτιάδου, ΧΑΪΚΟΥ, με τίτλο «Άσμα Αιώνων», σαν ένας ύμνος στην διαδικασία οδύνης και γέννησης στην ανθρώπινη εμπειρία που και τα δύο φύλα, το αρσενικό και το θηλυκό, διαιωνίζουν. Οι χορογραφίες διαπλέκονται με τη φωνή είτε με τη μορφή της θεατρικής απαγγελίας είτε με τη μορφή του τραγουδιού και προτείνουν εκτός των άλλων μια σύζευξη στοιχείων της αρχαίας όρχησης με το σύγχρονο χοροθέατρο καθώς και την ιαπωνική παραδοσιακή και σύγχρονη τέχνη του χορού. Η μουσική επίσης συνδέει σύγχρονα και παραδοσιακά στοιχεία, φυσικούς και ηλεκτρονικούς ήχους.
Σύνθεση - Σκηνοθεσία: Άννα Λάζου
Κείμενα – Χορογραφική μελέτη: Ομάδα Μελέτης της Αρχαίας Όρχησης
Χορός butoh: Katsura Kan
Διδασκαλία της κίνησης και του χορού: Φιφίκα Νικολοπούλου
Μάσκες και σκηνικά αντικείμενα: Μάγδα Ρούσση
Σκηνογραφική επιμέλεια – ενδυματολογική πρόταση: Λέτα Κουτσοχέρα
Σχεδιασμός, επιμέλεια και κατασκευή κοστουμιών: Μαίρη Τριανταφύλλου
Την ομάδα πλαισιώνουν εκτός των παραπάνω συντελεστών ηθοποιοί, χορευτές και μουσικοί καθώς κι ερασιτέχνες που παρακολουθούν την εκπαιδευτική κι ερευνητική εργασία της ομάδας:

Διονύσης Καπελές (μουσική σύνθεση, τραγούδι, κρουστά, λόγος), Νεκτάριος Γιούτσος (χορός και μουσικός αυτοσχεδιασμός), Έφη Φαρμάκη (χορός – αυτοσχεδιασμός και υποκριτική),
Φανή Δαλεζίου (υποκριτική), Ροζαλίνα Πέρρου (υποκριτική), Μαρία Κοντονή (χορός),
Μιχάλης Χατίρης (χορός, λόγος).
Στην παράσταση ακούγονται μελωδίες των Αλίκης Μαρκαντωνάτου και Γιώργου Παυλάκου.
Στη ραφή των κοστουμιών συνεργάζεται η Πόπη Βαρουδάκη.
Επιμέλεια οπτικοακουστικού υλικού – video /slides, τραγούδι off stage: Shana

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου