5 Οκτ 2012

ΣΕΙΡΑ πρακτικών μαθημάτων & εργαστηρίων με γενικό τίτλο: "ΑΡΧΑΙΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΩΜΑ"


ΣΕΙΡΑ πρακτικών μαθημάτων & εργαστηρίων με γενικό τίτλο:
"ΑΡΧΑΙΟΣ ΛΟΓΟΣ - ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΣΩΜΑ"
Τα εργαστήρια απευθύνονται στο κοινό, σε νέους ενδιαφερόμενους για την έρευνα και την πρακτική της ομάδας και τις εφαρμογές της και υποστηρίζονται από ειδικούς στα επί μέρους αντικείμενα. Πραγματοποιούνται στη διάρκεια της χρονιάς σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά και σε κάποια Παρασκευο - σαββατοκύριακα.
Ενδεικτικό πρόγραμμα:
1. Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΧΟΡΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ*
(Κάθε πρώτη Πέμπτη του μήνα στις 15:30)
2. ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΧΟΡΟΣ** (Κάθε Πέμπτη 18 19:30)
3. ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΛΟΓΟΣ : ΤΡΑΓΟΥΔΙ** (Κάθε Σάββατο 16 18.00)
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ - ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
4. ΑΡΧΑΙΕΣ ΤΡΑΓΙΚΕΣ ΜΟΡΦΕΣ - ΕΡΜΗΝΕΥΤΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ** (19 - 20 21/10/ 2012)
5. ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΜΥΘΟΙ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΟΡΧΗΣΗΣ** (02 - 03 04/11/ 2012)
6. ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΧΟΡΟΙ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΣ ΛΟΓΟΣ**
(16 - 17 -18/11/2012)
7. ΗΧΟΣ - ΦΩΝΗ - ΘΕΡΑΠΕΙΑ (21 - 22 - 23 /12/2012)**
8. ΟΙΔΙΠΟΔΕΣ: ΜΥΘΟΣ - ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ* (18 - 19 - 20 /01/2013)
9. ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ (Θα ανακοινωθεί)**
10. BUTOH
ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΑΜΑ (Θα ανακοινωθεί)**
11. ΠΡΩΤΟΓΟΝΗ ΕΚΦΡΑΣΗ - ΡΥΘΜΟΣ (Θα ανακοινωθεί)**
12. ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΙ ΜΥΘΟΙ** (Θα ανακοινωθεί) 13. ΥΓΙΕΙΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ* (Θα ανακοινωθεί)
14. ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΟΨΥΧΟΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ
** (Θα ανακοινωθεί)
* ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟΣ ** ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ

Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε δρώμενα, παραστάσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, καθώς και σε διεθνή συνέδρια – θα διατεθεί βιβλιογραφία και άλλο πληροφοριακό υλικό. Συντονίζει η Άννα Λάζου.

Χώροι στους οποίους θα φιλοξενηθούν τα εργαστήρια είναι
ΤΟ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟ «ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ» και ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ.
Ορισμένα εργαστήρια θα γίνουν εκτός Αθηνών, κοντά στη φύση.

ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ:
  •   ΟΜΑΔΑ ΜΕΛΕΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΧΗΣΗΣ ΤΟΥ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΟΥ «ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ» -
    http://www.grdance.org/gr/index.php?option=com_content&view=article&id=74&Ite
    mid=69
  •   ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΡΥΟΣ ΤΟΠΟΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΕΚΠΑ
  •   ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑ
  •   ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
  •   ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΕΩΝ - YOU.C.I. κ.ά.
    Ειδικότερες πληροφορίες για τους όρους συμμετοχής και τους διδάσκοντες : 6983942295, dryos.topoi@gmail.com και You Ci στο Facebook.
Πρώτη συνάντηση: Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012
ώρα 16.00
- Ιπποκράτους 15, 4ος όροφος, αίθουσα Μουσικού Τμήματος
Η Ομάδα Μελέτης της Αρχαίας Ορχησης, που λειτουργεί από το 1991 στο θέατρο της Δ. Στράτου και περιλαμβάνει φοιτητές, χορευτές, ηθοποιούς, πανεπιστημιακούς δασκάλους και άλλους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ξαναρχίζει τις συναντήσεις της - μετά από διακοπή χρόνων. Η ιδιομορφία της είναι ότι συνδυάζει την επιστημονική
έρευνα με την καλλιτεχνική αναζήτηση. Η θεωρητική έρευνα έχει αποδώσει τη δημοσίευση πολυάριθμων βιβλίων, άρθρων και επιστημονικών ανακοινώσεων σε επιστημονικά συνέδρια. Η πρακτική εφαρμογή περιλαμβάνει μαθήματα χορού, σεμινάρια και παραστάσεις. Στο πρόγραμμα φέτος εντάσσονται η θεωρητική και πρακτική μελέτη και έρευνα τόσο της ελληνικής αρχαιότητας (όρχηση, μουσική, αρχαίο δράμα) όσο και διαφορετικών χορευτικών παραδόσεων (ελληνικός, ινδικός, ανατολίτικος, αφρικάνικος, ιαπωνικός, σύγχρονος χορός κ.ά) με σκοπό την παραγωγή χοροθεατρικής παράστασης που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα του θεάτρου το καλοκαίρι. Επίσης μορφές χοροθεραπείας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Για την περίοδο 2011 – 2012 η ομάδα έχει την ευγενική υποστήριξη από το ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΟΥ Φ. ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ.
ΕΓΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2012 - 2013
Ονοματεπώνυμο Ηλικία
Σπουδές

Στοιχεία Επικοινωνίας Τηλ./ Φαξ
email
Διεύθυνση Αλληλογραφίας
Ενδιαφέροντα Σχόλια-Σκέψεις-Στόχοι
ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Ερευνητική και καλλιτεχνική ομάδα δ ρ Υ ο ς τ ο Π ο ι δημιουργήθηκε από το 2004 από την Άννα Λάζου ως μετεξέλιξη της Θεατρικής Πρωτοβουλίας Νέων ΔΡΥΣ του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει παρουσιάσει σειρά παραστάσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. 'Δρυς, Δράση, Δράμα', τρεις λέξεις με την ίδια ετυμολογική ρίζα, που συμβολίζουν το ενδιαφέρον της ομάδας για την προσέγγιση του θεάτρου μέσα από μια ανθρωπολογική προοπτική. Η μελέτη των θρησκευτικών πρακτικών, από όπου προέρχεται το θέατρο, όπως η δενδρολατρεία, κατευθύνει την εργασία της ομάδας μέσω του συνδυασμού μοντέρνων και μεταμοντέρνων στοιχείων, παράλληλα με πολυάριθμες ανταλλαγές τέχνης και έρευνας. Το σώμα στις παραστατικές τέχνες είναι ένα από τα πρωταρχικά ενδιαφέροντα των συντελεστών της. Στο ενεργητικό της έχει το χορο-θεατρικό δρώμενο: Νέκυια- αρχέγονο παιγνίδι μεταμόρφωσης, την παράσταση Wittgenstein – Βιτγκενστάιν και Νέκυια - Το αρχέγονο ταξίδι, Αντιγόνη του Σοφοκλή, Αγριοτριαντάφυλλα – Μυστήριον, χοροθεατρικό δρώμενο εμπνευσμένο από το μουσικό έργο του Γιάννη Χρήστου (1926 – 1970), Γυναίκα – Προμηθέας, χοροθεατρικό δρώμενο εμπνευσμένο από την έρευνα της αρχαίας όρχησης και της γυναίκας στην αρχαιότητα, Το τραγούδι του ήλιου, παιδικό διαδραστικό παραμύθι της Λέτας Κουτσοχέρα, τα χοροθεατρικά δρώμενα Θείος Έρως και Θείος Χορός κ. ά.
Πυθαγόρειος Ακαδημία
Η «ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑ», εταιρεία μη κερδοσκοπική με έδρα το Πυθαγόρειο Σάμου.
υλοποιεί ένα όνειρο πολλών Ελλήνων και ξένων διανοουμένων, θιασωτών του Πυθαγορισμού, που κράτησε δεκαετίες. Η εταιρεία έχει μέλη φυσικά και νομικά πρόσωπα, έχει αρχίσει ήδη να δραστηριοποιείται και οι κυριότεροι καταστατικοί της σκοποί είναι η συστηματική διάσωση και διάδοση όλης της γνώσης και της βιβλιογραφίας των Πυθαγορείων, η δημιουργία διεθνούς Κέντρου Πυθαγορείων Σπουδών, η οργάνωση διεθνών φιλοσοφικών και λοιπών σχετικών συνεδρίων στη γενέτειρα του μεγάλου μύστη και η συνεργασία και η ανταλλαγή επιστημονικής γνώσης με όλα τα σχετικά ιδρύματα και οργανώσεις των Πυθαγορείων ανά τον κόσμο. Ο ιστότοπος της εταιρείας είναι http://pythagoreanacademy.gr/.
Πολιτιστική Πρωτοβουλία Νέων - YOU.C.I.
Η “Πολιτιστική Πρωτοβουλία Νέων (2007) είναι μια πολιτιστική εταιρεία, που τα μέλη της έχουν αποκτήσει στο παρελθόν ειδική εμπειρία σε πολιτιστικές δράσεις νεολαίας. Ο σκοπός της Εταιρείας είναι καθαρά καλλιτεχνικός, πολιτιστικός, μορφωτικός και κοινωφελής, επί μη κερδοσκοπικής βάσεως. Συγκεκριμενοποιείται ως η με κάθε μέσο και σε κάθε δυνατή κοινωνική μορφή ανάπτυξη της δημιουργικότητας και των δυνατοτήτων πολιτιστικής παρέμβασης στην κοινωνία των νέων ανθρώπων, ανεξαρτήτως φύλου, εθνικότητας και οποιωνδήποτε άλλων διακρίσεων και περιορισμών. Έμφαση και προτεραιότητα δίνονται στις παραστατικές τέχνες (θέατρο – χορός, performance), στη συνέχεια στις υπόλοιπες τέχνες, σε επιστήμες σχετικές με τον πολιτισμό και τις τέχνες και σε αθλητικές, οικολογικές και φυσιολατρικές δραστηριότητες ή στο συνδυασμό δραστηριοτήτων με άξονες την τέχνη και το περιβάλλον. Η YOU.C.I. έχει συμμετάσχει σε θεατρικά γεγονότα και εργαστήρια σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Ομιλο Φοιτητών Πανεπιστημίου Αθηνών, σε πολλά πολιτιστικά γεγονότα Δήμων καθώς και περιοδεύσει στην επαρχία (Δωδεκάνησα 2006, Πελοπόννησος 2007, Ιόνια Νησιά 2006), και έχει διαχειρισθεί τα προγράμματα «Τέχνη για το Περιβάλλον» και «Φωνές Σωματικών Πολιτισμών» στα πλαίσια της Νέας Γενιάς και του «1001 Δράσεις για το Διάλογο» του Ιδρύματος Anna Lindt. Έχει επίσης συνδιοργανώσει με το Πανεπιστήμιο Αθηνών γεγονότα στο πλαίσιο του προγράμματος
ΟΙΚΟΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και του Φεστιβάλ ΟΙΚΟΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΑΙΘΡΙΟ. *****************

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου